Nesfârșita poveste a unui lot important din Autostrada A 0 și cartelul din spatele ei

Lotul 3 al Autostrăzii A 0, noua centură a Capitalei, riscă să ajungă de…legendă, în sensul cel mai rău al cuvântului, după ce asocierea Aktor (Grecia) – Euro Construct Trading 98 (România) a anunțat, din nou, recent, că este incapabilă să respecte termenul asumat pentru luna aprilie 2025 și că finalizarea se amână pentru iulie 2025, aparent. Destul de probabil ultima bucată din porțiunea de sud a A 0, cea dintre Bragadiru și Autostrada București – Pitești, nu va fi gata și nu va fi deschisă nici în iulie 2025, deși trebuia să fie gata din 2022, termen amânat apoi pentru noiembrie 2023 și suntem tot la un stadiu de 90 și ceva la sută în 2025, fără perspective clare.

Deși tunurile opiniei publice pentru situația menționată sunt doar pe firma Aktor, asociatul grecilor pentru această lucrare, societatea românească Euro Construct Trading 98 scapă constant atenției. De ce oare?

Haideți să vă spun care este toată tărășenia. În 2017, Aktor și Euro Construct s-au asociat în vederea licitației pentru Lotul 3 al A 0, fapt permis de lege, cu excepția situației când fiecare dintre asociați, care rămân concurenți pe piață, ar putea participa la licitație și în mod individual, ceea ce era situația cu cele două societăți, mai ales în ceea ce privește pe Aktor.

În 2019 a fost semnat contractul de lucrări dintre Asocierea Aktor – Euro Construct Trading 98 și, imediat după semnare, s-a produs cea mai mare anomalie din istoria construcției de drumuri din România: Euro Construct Trading 98 s-a retras, practic, din asocierea în care avea inițial o cotă de 49%, prin o pretinsă cedare a participației sale către Aktor, păstrând doar o cotă simbolică, de 0,1% din contract. Problema mare, esențială și în continuare neexplicată, este cum poate cineva să vândă o cotă de participare într-o asociere, practic o bucată dintr-un contract, care nu este un bun, în sensul Codul Civil. Singura modalitate prin care se pot modifica cote dintr-un contract este novarea prin modificarea unui debitor al unei obligații, cu acceptul creditorului, aici CNAIR, ceea ce nu s-a întâmplat.

De facto, realizarea Lotului 3 al Autostrăzii A 0 a rămas ”într-un singur picior”, acela al Aktor, pentru că Euro Construct Trading 98 a încetat să mai aducă orice aport iar faptul că nu a ieșit integral din asociere este datorat doar faptului că asta ar fi condus la rezilierea automată a contractului pentru Lotul 3.

Din punctul de vedere al regulilor de concurență, ieșirea Euro Construct Trading 98, în schimbul unei sume cu mai multe zerouri, plătite de către greci din buzunarul propriu, este expresia evidentă a unei înțelegeri anticoncurențiale, adică a unui cartel, pentru că este o demonstrație în sine a faptului că Aktor ar fi putut participa la licitație de la bun început și fără a se asocia, și, la fel, și Euro Construct Trading 98. Adică, cei doi concurenți au realizat o asociere ca motiv și acoperire (subțire) a acordului lor de a nu se concura. Ieșirea rapidă a Euro Construct din contract indică existența unui plan prealabil în acest sens, deci premeditarea și, în consecință, este aproape o dovadă că de un cartel este vorba. Nu există nicio explicație rațională pentru comportamentul Euro Construct în acest caz, societatea avea și are capacitatea de a realiza lucrări complexe de construcții, putea să își încerce șansa de una singură, dar nu a făcut-o și astfel concurența a fost redusă.

Deși aceste lucruri sunt evidente și pot fi observate de oricine, Consiliul Concurenței, de altfel sesizat cu privire la aceste aspecte, nu a dat și nu dă în continuare nicio atenție aranjamentului dintre Euro Construct Train 98 și Aktor. În timpul acesta Autostrada A 0 suferă iar inelul de sud nu poate fi închis, ceea ce ar rezolva o mare parte din problemele de trafic ale Bucureștiului.

Până când va tace Consiliul Concurenței?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.