O tranzacție fără precedent
Astăzi Mega Image, parte a grupului Ahold-Delhaize, a anunțat achiziția lanțului de magazine Profi, o tranzacție care nu poate să nu suscite discuții, pentru că dacă va fi finalizată în acest format va produce mișcări tectonice în sectorul comercializării produselor alimentare, un sector care este și așa sub atenție guvernamentală, pe fondul presiunilor inflaționiste din ultimul an.
Care este situația în acest moment sau, mai exact, la finalul lui 2022, de când datează cele mai recente statistici?
La finalul lui 2022 Profi era numărul 3 din piață la volumul de vânzări, cu o cifră de afaceri de 11.660.650.000 lei și numărul 1 la numărul de magazine, cu 1641 de locații.
În 2022 Mega Image a generat 8.714.7400 lei dintr-un număr de 955 de locații (locul 2 ca număr de locații). Sursa, aici: https://revistaprogresiv.ro/articole/topul-marilor-retele-de-retail-2022-un-considerabil-mai-bun-si-mai-profitabil.
Suma celor două societăți va fi, în consecință, impresionantă, atât din punctul de vedere al volumelor de vânzări, urcând pe locul 1 și la această categorie, și va rezulta într-un loc 1 consolidat, mult înaintea oricărui alt concurent, la numărul de magazine.
Tranzacția va fi supusă autorizării, în mod firesc, Consiliului Concurenței și este cu siguranță cea mai dificilă tranzacție care a fost vreodată în atenția acestei autorități publice. De ce? Pentru că este vorba, pe de o parte, de efecte pe piața achizițiilor de produse alimentare, analizată întotdeauna ca o piață națională, unde noua entitate va avea o putere de negociere uriașă în fața furnizorilor de produse alimentare și, pe de altă parte, de efecte pe piețele de retail din raza fiecărui magazin deținut de cele două societăți.
Analiza acestor efecte este probabil să aibă o durată semnificativă iar un verdict nu este de așteptat mai devreme de finalul primului semestru din 2024, poate chiar spre finalul anului următor, în condițiile în care Direcția de Bunuri de Consum a Consiliului Concurenței, care care gestionează această zonă, este implicată, de la începutul lunii august 2023, și în analiza tranzacției, de mai mică amploare, dintre Carrefour și Cora.
În plus, în acest caz, ca și în cel al tranzacției prin care Carrefour preia magazinele Cora Hypermarche, este posibilă intrarea în faza a II-a a analizei, prin declanșarea unei investigații de către Consiliul Concurenței, singurul cadru care permite o evaluare exhaustivă a unei concentrări economice de acest gen.
Pe fond, tranzacția prin care Mega Image preia magazinele de sub brandul Profi va ridica, aproape sigur, întrebări din partea Consiliului Concurenței și este cât se poate de cert că acesta va solicita părților angajamente, care în cazul concentrărilor economice trebuie să fie în principiu structurale (cedări de magazine), pentru a putea vorbi de șansa autorizării tranzacției. Chiar dacă în istoria Consiliului Concurenței nu există, până acum, respingeri ale vreunei concentrări economice, legea prevede o astfel de posibilitate.
Rezultatul analizei Consiliului Concurenței și decizia acestei instituții vor fi influențate, cu siguranță, și de faptul că în vreme ce achiziționatul este un ”discounter”, Mega Image are, în general, prețuri sensibil mai mari, astfel că preluarea va putea duce la creșterea prețurilor practicate în actualele magazine Profi.
Avem, deci, pe piața românească, o tranzacție de o amploare fără precedent, rămâne de văzut dacă vom vedea și o decizie fără precedent a Consiliului Concurenței.
Sorry, the comment form is closed at this time.