Asasinii Economici
Nu credeam că o să văd și asta în România dar totuși văd: acțiuni coordonate efectuate cu scopul de a scoate din piață un lider al acesteia, pentru a face locul altor companii, mai mici dar mai descurcărețe, cu tupeu și cu intrări la diferite autorități ale statului. Societatea vizată a apelat și la serviciile specializate de asistență în dreptul concurenței, pe care le oferă Mircea și Asociații și așa am putut fi martor la o derulate de evenimente incredibilă.
În afaceri aproape nimeni nu este inocent dar din experiență pot să spun că există o diferență între adevărații oameni de afaceri, care au limite destul de clare și pentru care scopul nu scuză mijloacele și ”băieții deștepți”, oameni fără scrupule, oportuniști și puși pe căpătuială rapidă, până când nu apare alt ”băiat deștept”, care să le ”caimacul”.
O astfel de situație este războiul purtat de câțiva ani împotriva societății Vesta Investment, o societate care operează din anii 1990, cu hale de producție, brevete și o mare notorietate pe piață. Întâmplător, este societatea care a introdus în România semnalizările și marcajele de tip modern pe care le vedem în prezent, în locul vetustelor și ineficientelor semnalizări rutiere din perioada comunistă.
Vesta Investment a avut proasta inspirație de a se opune acum câțiva ani, inițiativei filialei din România a unui cunoscut grup francez de companii, de a constitui un mega cartel, de-a lungul și de-a latul pieței de semnalizării rutiere, inclusiv cu o firmă de avocatură în rol de facilitator (poate ar trebui să își adauge și acest rol la banderolele pe care le poartă avocații respectivei firme). Ar fi fost o formulă ”win-win”, ziceau inițiatorii, de nerefuzat, practic. Și totuși cei de la Vesta au refuzat. Refuzul a fost perceput ca o declarație de război (cine nu este cu noi, este împotriva noastră), astfel că imediat au început atacurile, reclamațiile și fel de fel de acțiuni de intimidare.
S-a ajuns până la plângeri la Consiliul Concurenței care a luat inițial la întrebări pe Vesta Investment, la îndemnul carteliștilor, pentru ca într-un târziu și în urma unei aplicații a Vesta la politica de clemență (denunțare a unor fapte anticoncurențiale, pentru cei mai puțin inițiați) să ia măsuri și față de cartelul care urmărea să acapareze piața românească. Clemența este un instrument esențial al luptei împotriva cartelurilor, oriunde în lume, iar întreprinderea care face un astfel de demers este bonusată (neaplicarea unei amenzi sau un cuantum mult diminuat al acesteia) și dată apoi ca exemplu, pentru ca și alte societăți să denunțe alte carteluri.
Dovadă că sancțiunile contravenționale ale Consiliului Concurenței, așa mari cum sunt ele, sunt din ce în ce mai des ineficiente în a stopa cartelurile, participanții la mega-cartelul de pe piața de semnalizării rutiere și-au continuat nestingheriți activitatea. Nestingheriți nici de către Consiliul Concurenței care a refuzat cu obstinație timp de aproape 3 ani (2017-2020) să investigheze una dintre cele mai mari ”isprăvi” ale cartelului de care este vorba aici. Mai mult, Vesta Investment a început să suporte consecințele aplicației la clemență (denunțului) efectuat în 2017. Cei sancționați ca urmare a unui act de curaj și corect al Vesta Investment au început să aplice la adresa acesteia legea talionului, cu determinarea de a elimina complet Vesta Investment de pe piață.
Vendetta s-a desfășurat și se desfășoară încă, inclusiv cu concursul unor autorități ale statului, induse în eroare sau poate chiar complici ai participanților la cartelul de pe piața semnalizărilor rutiere. Aplicația la clemență este fluturată peste tot, cu pretenția (flagrant ilegală) că aceasta ar fi fost de fapt un auto-denunț, drept pentru care Vesta Investment nu mai are ce căuta pe piață.
Situația este absurdă, inacceptabilă și erodează puternic credibilitatea României, ca mediul propice pentru afaceri, precum și credibilitatea Consiliului Concurenței, cel care nu pare capabil să pună capăt cartelului de pe piața de semnalizări rutiere și, mai mult, s-a transformat chiar în instrument de realizare a obiectivelor acestuia. Unde ați mai văzut așa ceva?
Nu în cele din urmă, starea marcajelor rutiere din România este lamentabilă – ceea ce poate constata fiecare dintre noi – iar asta aduce după sine din ce în ce mai multe pierderi de vieți omenești.
Asasinii economici nu ucid doar companii, ci și oameni, victime colaterale dar evidente ale acestora.
Sorry, the comment form is closed at this time.