Consiliul Concurentei se reinnoieste

UPDATE: In data de 26 octombrie 2016 guvernul a emis avize pozitive pentru 3 dintre cei propusi: doamna Liliana Kleininger pentru functia de vice-presedinte si domnii Dragos Vasile si Cosmin Belacurencu pentru functiile de consilieri de concurenta.
Acestia au primit intre timp si avizul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Ieri, 28 septembrie 2016, au avut loc interviurile candidatilor pentru ocuparea a patru functii vacante – din totalul de sapte -in cadrul Plenului Consiliului Concurentei – un vicepresedinte (pozitia lasata libera de mine in octombrie 2013) si 3 consilieri de concurenta (membri Plen).
Este un proces de maxima importanta, mai ales ca procedura de selectie a viitorilor conducatori, care se vor alatura presedintelui Bogdan Chiritoiu si celorlalti colegi, este atipica si, as spune, avangardista pentru administratia publica din Romania.
Propunerile de candidati sunt filtrate de catre Colegiul Consultativ, format, in proportii egale, din reprezenanti ai mediului academic, asociatiile de protectia consumatorilor si ai mediului de afaceri.
Ulterior, propunerile sunt supuse avizului Guvernului si al comisiilor de specialitate din Parlament iar candidatii care trec de toate aceste etape sunt numiti in functie, pentru un mandat de 5 ani, de catre Presedintele Romaniei.
Procedura este, daca pot folosi aceasta comparatie, similara procdurii de selectie a membrilor consiliilor de adminisratie in companiile de stat care aplica regulile guvernantei corporative dar indraznesc sa spun ca mecanismul prevazut de Legea concurentei este chiar mai bun – sau, cel putin, mai transparent, decat celui folosit pentru companiile cu capital de stat.
Poate candida pentru o functie in cadrul Consiliului Concurentei cea/cel care indeplineste o serie de conditii, destul de stricte:

a) este cetatean roman, cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European sau cetatean al Confederatiei Elvetiene;
b) cunoaste limba romana;
c) are capacitate deplina de exercitiu;
d) a absolvit studii superioare dovedite cu diploma;
e) da dovada de inalta competenta profesionala in domeniul concurentei;
f) beneficiaza de o buna reputatie;
g) are o vechime de minimum 10 ani in activitati din domeniul economic sau juridic;
h) nu este incapabila ori nu a fost condamnata pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de prezenta lege ori alte infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare.
Cea mai severa conditie este cea privind inalta competenta profesionala in domeniul concurentei. Chiar daca aceasta restrange sfera candidatilor, este o conditie absolut necesara, avand in vedere ca prin actiunea si decizia fiecaruia dintre membrii Plenului companiile pot primi amenzi de milioane si chiar zeci de milioane de Euro iar economia poate fi influentata in bine sau in rau. Este vorba, asadar, de o balanta foarte delicata si foarte importana, depasita ca importanta, doar de activitatea celor din consiliul de conducere al Bancii Nationale a Romaniei.
Asa cum m-am angajat in 2013, si in pofida indemnurilor primite, nici de aceasta data nu mi-am depus candidatura pentru Plenul Consiliului Concurentei. Este posibil sa fac acest lucru dupa ce domnul presedinte Bogdan Chiritoiu isi va finaliza mandatul actual dar pana atunci mai este mult timp. A lucra la Consiliul Concurentei este o mare onoare, dupa cum este si o mare responsabilitate.

Cine sunt candidatii din sesiunea septembrie – octombrie 2016?
Nota: informatiile despre candidati sunt obtinute din surse publice, de pe internet, nu sunt exhaustive si nu pot sta la baza unei evaluari a capacitatii fiecarui candidat.

Pentru functia de Vicepresedinte:
1. Dan Vlaicu, membru PNL, fost, pana de curand, vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente si fost consilier al Ministrului pentru relatia cu Parlamentul Mihai Voicu (guvernul C.P. Tariceanu).
2. Dan Ionescu, fost director general al Oficiului Concurentei si actual membru in Plenul Consiliului Concurentei.
3. Dan Sarboiu – nu am identiifcat informatii relevante.
4. Mircea Oancea, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
5. Minodora Cliveti, avocat, Europarlamentar PSD
6. Ion Șorici, Inginer geodez, doctor in stiinte ingineresti.
7. Alexe Gavrila, inginer, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei.
8. Viorel Munteanu, fost deputat, fost presedinte al Consiliului Concurentei.
9. Gheorghe Oprescu, profesor universitar de economie, fost vicepresedinte si fost presedinte al Consiliului Concurentei.
10. Liliana Kleininger, consilier in proprietate intelectuala si fost sef al cancelariei presedintelui Emil Constantinescu.
11. Constantin-Catalin Radu, Secretar General al Ministerului Justitiei si fost Secretar-General Adjunct al Consiliului Concurentei.
12. Adrian Dodita, fost presedinte al Asociatiei Romane a Societatilor de Leasing si fost functionar in Consiliul Concurentei.
13. Marius Petrescu-Marin, consilier local la sectorul 1, Bucuresti, presedinte interimar PNL sector 1 si vice-presedinte al Autoritatii de Administrare a Activelor Statului.
14. Corneliu Musat, avocat.
15. Adrian Mitroi, lector universitar la Academia de Studii Economice, fost director financiar al Nextebank.
16. Bogdan Chetreanu, fost membru al CNVM, fost membru al Plenului Consiliului Concurentei si fost vicepresedinte al organizatiei de tineret a Partidului Romania Mare.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.