Știrea anului in audiovizual – Orange Romania va intra pe piata retransmisiei de programe audiovizuale

Orange Romania a cerut CNA aprobarea sa retransmita programe de televiziune prin satelit – Media & Publicitate – HotNews.ro.
Aceasta va reprezenta una din cele mai importante miscari in piata retransmisiei de programe audio-TV din ultimii 5 ani, de cand Romtelecom a intrat puternic pe aceasta piata, in principal prin tehnologia DTH (Direct-to-Home).  Este interesanta intentia Orange de diversificare a serviciilor oferite in Romania prin intrarea pe o piata deja saturata, in conditiile in care cel tarziu in iunie 2015 este de asteptat sa intre in functiune si emisia digitala terestra a programelor radio-TV.  Orange va trebui sa vina cu oferte atractive pentru consumatori, un exemplu in acest sens fiind oferirea de pachete de programe personalizate conform preferintelor fiecarui consumator, in locul sistemului predominant folosit de operatorii actuali – “a la carte”.  In calitatea sa de furnizor de servicii de comunicatii mobile, Orange va putea sa ofere si servicii de tip “multi-play” – telefonie, internet, televiziune.  Este posibil ca tocmai existenta unei preferinte a consumatorilor romani pentru pachete de servicii de tip  “multi-play” sa fi determinat includerea in gama de servicii oferite de Orange a distributiei de programe TV (Consiliul Concurentei a lansat in luna martie o investigatie sectoriala, de cunoastere a pietei, cu privire la pachetele de servicii de tip “multi-play”, incercand sa determine daca existenta unor astfel de pachete de programe este determinanta pentru consumator si care este, deci, puterea de piata a operatorilor care ofera servicii de tip “multi-play”). 
In orice caz, intrarea Orange va reprezenta, cel mai probabil, o provocare serioasa pentru liderii pietei de retransmisie a programelor audiovizuale – RCS&RDS, UPC si Romtelecom.Retransmiterea de programe radio-TV prin intermediul platformelor de satelit – DTH – nu este supusa, in prezent, obligatiei de preluare a anumitor programe TV, prevazuta de art.82 din Legea audiovizualului – “must-carry”.  Cu privire la aceasta diferenta de regim, Consiliul Concurentei a declansat, la finalul anului 2012, o investigatie privind posibila incalcare a art.9 din Legea concurentei de catre Consiliul National al Audiovizualului, prin crearea unui regim discriminatoriu, in favoarea operatorilor DTH, care sunt concurenti directi ai retelelor CATV, clasice.  

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.